28 november 2008

Identitet i tid och rum och otid

Oscar Broberg gav oss ett ekonomiskt historiskt perspektiv på identitets begreppet. Vad innebar det för det lilla brukssamhällets invånare och med deras identitet att de ekonomiska förutsättningarna förändades genom åren? De inledande orden berättade mycket om hur vi har våra rötter som utvecklas i en social miljö: "Vi bär på en giv som vi inte kan välja. Vi kommer någonstans ifrån och vi tillhör något, måste bli en social varelse innan hon blir en individ". (Göran Rosenberg Plikten, profilen och konsten att vara människa). Vi fick följa en resa från slutet av 1800 talet till första världskrigets början och med allt vad det innebar i förändringar för samhället och individen. Jag tyckker det intressantaste var hur isolerade dessa människor måste ha varit. Inte direkt några globala problem utan kanske rörde sig livet runt den lilla lediga tiden vid dansbanan på lördagskvällen. Både charmigt och läskigt på samma gång... Twin Peaks?

(bild Rydals partyanimals 1920 talet)

Det yttre, det inre åsså lite emellan

Fredrik Gunve gav oss ytterliggare en vinkel ur identitetens brevlåda. Han pratade mycket om att leka fram något, att långsamt överföra sina ideér på någon annan. Att interagera med andra, att vara exemplet. Det inre visas fram som det yttre. Hos de transsexuella visar sig detta genom det Yttre är kvinnokläderna, mellan finns den fysiska kroppen (mannen), Och innerst inne finns viljan at var kvinna. Ett samspel mellan Identiet, Genitet och den omgivande gruppen. En bra beskrivning av,tror jag, många människors ständigt sökande efter en identitet.

Interkullturell pedagogik

En mycket bra föreläsning. Rasoul Nejadmehr gav oss många svar om hur den framtida lärarrollen kommer att se ut. Vilka krav det kommer att ställas på oss. Vår plats och elevens plats i skolan samt hur omvärlden kan komma att påverkar oss.
Begrepp rörande tiden, rummet och kapitalismen, samspelets förutsättningar. Vi skall inte lära om "den andre" utan av "den andre". Eleven får inte bli ett objekt. Interkultur innebär att ALLA är inkluderade. Historiskt förklarade han synen på eleven som förr var en produkt och idag är en process. Meningen jag fick med mig att bära i ryggsäcken var dock: Vem är jag, vad är mina utgångspunkter i mötet med andra. Förmågan att förstå egna värderingar gentemot den jag möter. Och att dessa synsätt inte skall färgas av kultur. /världsmedborgare Fredrik
Rasoul äger!

27 november 2008

Moviemorgon med Mattias

A stranger in her own city. The bravest girl in the world. Var går gränsen mellan galningen och geniet? Jag tyckte mycket om filmen. Hon är en underbar tjej med en omöjlig uppgift. Men bara att hon får den här filmen visad över stort sett hela världen gör henne till hjälte för livet. Hon följde sitt hjärta och gjorde vad hon tyckte var rätt. Det är verkligen inte hon som är galningen i den här staden. Det är de slappa arroganta männen som bara drönar omkring på gatorna. Flickan i filmen är en hjälte.
Vote for me. Hjälp! så här får det inte gå till jag blev jättearg när jag såg filmen. Inte på barnen utan alla de vuxna idioterna runt omkring. Demokrati javisst! (Finns det inte ett uttryck som heter diktatorisk demokrati? Du får göra som du vill bara du vill samma sak som jag?)

The Deliscious ...helt underbar film. Ibland får man bara lust att bli lite tokig när samhället kräver att man hela tiden skall vara så ordentlig och präktig. Efter några års studier så kanske man står där i röd dress och piper wheee?

21 november 2008

Mina grannar bor i ett pepparkakshus


Vilken pepparkaksfeeeling jag fick när jag vaknade i morse!
Jag var bara tvungen att sätta mig och måla av det. Jag gillar den här
mörka årstiden, perfekta akvarellhimlar varje dag.
När jag är färdig skall jag ut och sätta på non-stops på grannens fasad.

Viva le´ revolution

Viva le revolution- päronsplitt åt folket.

Bengt Lindgren ledde oss in på revolutionens vägar genom att vi fick göra en ny lokal läroplan för bild. En kul och intressant uppgift och dessutom ett bra sätt att göra sig bekant med den vi har idag. Att man verkligen får fundera på hur det ser ut på skolorna och hur vi skulle kunna göra bild och form undervisningen bättre. Det blev många förslag, många drömmar och förhoppningar. Det känns som om vi kommer att behöva kriga för vår rätt att existera i framtida kursplaner. Det blev en stor debatt om teknikernas vara eller inte vara. Jag är för tekniker. "Att det har tagit ett helt liv för mig att lära mig rita och måla som ett barn.” citat av Picasso. Jag älskar mina barns teckningar. Jag gör allt för att inte pracka på dem teknik tjötet för tidigt. Jag vill att de skall komma och fråga mig om det. Det skalll komma från dem. Skolan får inte förstöra dem med teknik lektioner utan att de själva frågat efter det. Basta!
Om jag ändå kunde rita som min femårig dotter...suck!
Jag har svårt för ordet "teknik" det låter som att naturvetenskapsläraren kommit in på min lektion. Va gör du här stick ! Jag sitter och filosoferar över ett annat uttryck mer estetiskt, ja precis flummigt... "Materialets möjligheter" låter det inte fint så säg. Att eleverna bör få utforska alla materials möjligheter med hjälp av en teknikkunnig bildlärare.
Ja, ja, lektionen slutade med att vi enades om att göra revolution mot nuvarande regeringsförslag om bildämnets försämringar. Jag är med... Vi måste kämpa för våra rättigheter. Jag kan på tisdagkvällar, men på onsdagkvällar har jag innebandy det vill jag inte missa.
Vi kan väl starta en organissation "Bildlärare utan gränser" eller..? Vi har ju tema gränser nu Kom igen!
Nadja har i alla fall startat vår egen chatsida, så nu är det bara att börja...diskutera och komma med förslag till roligabild lektioner. Bra jobbat Nadja du är värd en päronsplitt.
http://bild-och-visuella-studier.wikispaces.com/

En tant i sjunde klass


Veckan som varit... har varit. Måndagen ägnades åt Gunilla Granath, ingen tant, men en kvinna som gjorde ett experiment med att ingå i en sjundeklass under en termin. Det måste varit pinsamt. Jag har observerat mycket i skolor runt om i Sverige och en del utomlands. Då sitter jag som en fåne i ett hörn och bara antecknar och ser var som sker. Efter ett tag glömmer eleverna av att jag är där, först då känner jag att man börja observera på riktigt. Jag tyckte det var intressant med diskussionen om loggböcker och utvecklingssamtal. Jag vet inte varför jag ibland kallar det för invecklingssamtal. För oftast sker det ingen utveckling genom att sitta i ett förhör med föräldrar och barn. Loggboken är intressant och kanske det bästa sättet att se en utveckling av elevens förmågor. I början fick jag alltid kommentarer som... Dagen har varit bra och jag har arbetat flitigt bla bla bla. Loggboken måste vara för eleven själv och inte för mamma och pappas oroliga själar. Vi pratade mycket om att lärarna är för slappa i dagens skola.
Milda makter som Gunilla själv ser på det. Jag tyckte vi pratade mycket om yttre moral, att reglerna skall komma utifrån en sträng lärare. Jag har inga problem med att säga till när det är dags men jag lever med tron att alla människor speciellt de som går i sjunde klass har lyckats bygga upp en inre moral. De är så gamla att de vet vad som är rätt och fel. Däremot är det nog en ålder där de gör allt för att sätta dessa regler på prov. Vilket säkerligen Gunilla fick erfara. Jag skall läsa hennes bok, så det så.

15 november 2008

Un chien andalou


Puh! HDK vecka. Ingen visste vad som skulle hända...En röd prick i pannan och indelning i grupper. Ibland får man mystiska känslor när man dyker upp på HDK. Kanske en speciell HDK känsla? Jag fick äran att vara med den röda gruppen, Den som skulle sätta musik till den Andalusiska hunden. Hej och hå. Jag som bara har sett en gitarr på bild. Efter ha sett filmen för första gången såg jag ut som ett levande frågetecken. Men efter att sett filmen "Music for one Apartment and six drummers" så började jag inse att vi inte skulle leka symfoniorkester. Den handlar om ett gäng mystiska HDK:are som gör inbrott i en lägenhet och spelar på allt de kan hitta.
Lisa Oberörd
Lisa Nordström gästade oss hon framförde "experimential things" ett stycke musik till film. Jag har aldrig sett någon spela så konstig musik och ända se så otroligt allvarlig ut. Bra gjort Lisa. Jag hade skrattat hela tiden. Den Andalusiska hunden ja.?. jo den handlar om eeeeh! Den är surrelaistisk räcker nog att säga. Eller vad tycker ni som såg den på fredagens uppträdande? Salvador Dali hade en av rollerna i filmen. Han släpades längs ett piano utklädd till präst. Deeet är konst. Det mest intressanta den här veckan tycker jag faktiskt var hur en så stor grupp fungerar och hur bra eller mindre bra de samarbetar, ca 60 personer skulle enas om en filmlåt yippiekaiyey. De två första dagarna var urtråkiga, folk blev arga på varandra och irriterade vi kom helt enkelt ingen vart. Jag var inte där alla dagar men när jag dök upp på fredagen satt där ca 20 glosögda personer och halvsov.


Trötta men nöjda...
Men vilket mästerverk de hade kommit fram till. De hade arbetat fantastiskt, de hade genomgått en jobbig process. En väg man kanske måste genomgå för att lyckas? Fredagens uppträdande var jättkul. Jag var inte det minsta nervöst det var bara roligt. Kul med all respons vi fick efteråt. Man växte en centimeter. JAG HAR SPELAT SAX I EN SYMFONIORKESTER AHH! alltså inte tenorsax utan helt vanligköks sax.
Tack för rosen efteråt, den skänker jag till de som överlevde hela veckan. Bra jobbat!

Magritte och jag


Nu är den helt klar. Kunde inte låta bli att ändra lite på boken hon håller i handen. Egentligen är det en erotisk novell som hon ser så chockad ut över. Usch och fy! Så jag fick ändra den till en deklarationsblankett, nästan lika upseendeväckande det!

07 november 2008

Inspirerad av veckans händelse


Den här har jag inte heller gjort på min VFU. En form av stecil art...
Jag blev riktigt nöjd med den. Skall ut på stan och spraya.



VFU = inspiration


Eftersom vi inte får skriva om VFU:n så har de här tavlorna inte blivit gjorda.
Man blir så inspirerad av att vara på VFU. Jag vill inte tillbaka till skolan.
Gjorde ett kollage med lager av akryl, det blev typ bra typ.



02 november 2008

Ge dem papper och penna...


Så enkelt det är att vara bildlärare. Man bara ger dem ett papper och lite färg. Se där ett mästerverk har skapats. Nä jag bedriver ingen privat förskola men tycker det är jätttekul att se hur barn skapar.

Sokratiska samtal samt saker som faller


Måndagen började med morgonsamling med Katti Lundh. Jag hade med mig båda mina väluppfostrade barn för jag tycker det är viktigt för dem att få se vad jag gör på dagarna och få vara med om äventyret att åka vagn i Göteborg, oooaw! En film med Freine´pedagogiken på franska var intressant att se. Jag har själv arbetat 10 år med Montessori pedagogiken och det fanns många likheter i hur barnen skaffar sin motivation till att lära sig genom frihet, inte genom tvång. Film nr två var en installation av två schweiziska konstnärerer. Den handlade om hur olika material rör sig och påverkar varandra att röra sig. Kul men vilket jobb att få ihop den. Barnen satt som på bio och det är väl ett bra tecken på att konsten fänglsar uppmärksamheten. Sokratiska samtal följde dagen därpå. Vår VFU lärare var på plats och lät sig inspireras av Ann S Pihlgren. Jag är stor fan av Sokrates sedan tidigare och blev inte besviken på den här förelsäsningen samt efterföljande workshop. Det var en hel del regler som skulle följas men med lite träning började jag förstå fördelarna med den här samtalstekniken. Det var mycket givande sätt att samtala kring en bild något jag säkerligen kommer använda mig av framöver. Onsdagen följdes av en genomgång av allas klassrumsobservationer. Det var intressant men också en skrämmande bild av hur vårt ämne prioriteras ute på skolorna. Själv insåg jag att jag praktiserar på något av en drömskola, en idealisk miljö för gymnasieelever att utveckla sitt konstintresse. Medans man nästan började gråta när man såg hur vissa skolor nästan kränker bildämnet. Skandal att de inte fattar hur vikigt det är och hur på gränsen till omöjligt det är för vissa lärare att kunna utföra en lektion. Nä Fy säger jag.. inför en likabehandlingsplan för bildämnet! Det skall bli intressant att se hur den nya lärarutbildningen kommer bli som kommmer att visas nu i december. Kommer bildämnet vara kvar? Vad utbildar vi oss till i så fall? mvh den näst siste Mohikanen.